Äktenskapsförord och samboavtal

Att skriva ett äktenskapsförord eller samboavtal betyder inte att ni inte tror på att ert förhållande ska hålla. Men om någon av er dör eller om ni trots allt ska skiljas/separera så kommer ett äktenskapsförord/samboavtal att bespara er mycket besvär. På Adacta bistår vi med rådgivning och utformar avtal helt efter era önskemål.

I ett äktenskap finns det giftorättsgods som man äger tillsammans, och enskild egendom som inte omfattas av giftorätten. I ett äktenskapsförord kan ni avtala om att viss egendom som annars skulle ha räknats som giftorättsgods istället ska vara enskild egendom.

Sambolagens regler om samboegendom gäller bara för gemensam permanentbostad och bohag som köpts tillsammans eller för gemensamt bruk. Allt annat, inklusive bostad som ena parten redan ägde när den andra flyttade in, omfattas inte av sambolagens regler. Därför blir det en ökad trygghet för er att skriva ett samboavtal som reglerar vilken egendom som ska anses vara gemensam. Tänk också på att sambor inte ärver varandra, så särskilt om det finns barn med i bilden bör ni även skriva testamente, vilket vi självklart kan hjälpa er med.